Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kopen is het gevolg bij mij van veel lezen. Afgelopen weken heb ik enkele boeken gelezen, waarin mensen duurzaam woonden of dat wilden bereiken. Steeds werd ik ermee geconfronteerd dat ik in een huurhuis woon, waar ik niet zelf mijn energieleverancier mag bepalen.

Daarnaast is mijn huis gebouwd rond 1880. Wanneer mijn huis een energielabel krijgt, zal dat ongeveer H worden. Ja, ik weet dat het maar tot G gaat 😉

Natuurlijk frustreert het mij dat ik beperkt ben ik wat ik kan doen. Maar waarom zou ik kijken naar het negatieve? Ik heb besloten om te kijken wat ik wel kan doen. Namelijk besparen op simpele dingen die ik zelf in de hand heb. Zoals korter douchen (deed ik al), waterbesparende douchekop installeren, kokospotgrond gebruiken en radiatorfolie plaatsen (dit komt in een volgend bericht).

Waterbesparende douchekop kopen

Er zijn verschillende voordelen van een waterbesparende douchekop;

  • bespaart water (afhankelijk van wat voor douchekop je nu hebt)
  • bespaart gas en hiermee geld

Eerst even kort wat uitleg en daarna vertel ik hoe ik tot de ‘perfectedouchekop ben gekomen, voor mij. Onderaan staat een link naar de douchekop. Ja, het is een affiliate link. Ik verdien er een klein beetje geld mee. Het kost jou niets en met het geld kan ik weer duurzame dingen kopen of sparen. Ik geef het dus niet uit aan onzinnige dingen 😉

Waterverbruik (waterbesparende) douchekop berekenen

Allereerst heb ik gemeten hoeveel liter water mijn douche per minuut verbruikt. Dit kan je eenvoudig testen door de douchekop voor een minuut aan te zetten en het water op te vangen in een gieter. Een gieter heeft vaak een inhoudsaanduiding erop staan, wel zo gemakkelijk. In mijn geval was dat 9,5 liter per minuut.

Hoe vind ik de perfecte douchekop?

Allereerst wilde ik weten of ik bereid was om waterdruk (kracht) in te leveren voor het milieu. Mijn antwoord was; ja, maar wel beperkt. Ik wil wel het gevoel van een straal ervaren en niet van een kleine zeikstraal. Hierdoor heb ik gekozen voor een douchekop met meerdere standen, zo kan je er tijdens het douchen voor kiezen om een hardere straal te nemen. Deze straal komt dan uit minder gaatjes, maar is hierdoor wel harder.

Online staat er bij veel websites helaas niet bij wat het waterverbruik van een douchekop is. Uiteindelijk heb ik via deze website een aantal douchekoppen gevonden, waar het verbruik wel bij staat.

In mijn geval heb ik een douchekop gekocht die per minuut 5,7 liter water per minuut zou gebruiken. Uiteraard heb ik dat getest en het resultaat is 4,9 liter per minuut. Hij is zelfs zuiniger dan aangegeven.

Dus in de praktijk kan ik daarmee 4,6 liter per water per minuut mee besparen (9,5 – 4,9 = 4,6 L). Aangezien water amper iets kost, zal dat niet interessant genoeg zijn qua kosten. Uiteraard is het dikke winst voor de natuur en dat is ook wat waard.

Gas besparen; de berekening

De berekening voor gas is niet al te moeilijk. Zodra je eenmaal weet wat je gaat besparen aan water. Een m3 gas kost ongeveer 81 cent, inclusief alle belastingen, volgens Milieucentraal.

Hoeveel liter warm water kan ik verbruiken voor 1 m3 gas? Volgens een indirecte berekening van milieucentraal kom ik uit op 250 liter warm water voor 1 m3 gas. De berekening die ik heb gemaakt is 15.000 liter gedeeld door 60 m3 gas is 250 liter warm water per m3 gas.

Structureel 5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen 70 euro, prijspeil 2020).

Milieucentraal

Ik douche iedere dag, op warme dagen soms twee keer (ja, sorry). Voor de berekening ga ik uit van 5 minuten per keer. Dat is 5 minuten x 4,6 liter per minuut = 23 liter per dag dat ik bespaar. 23 x 365 dagen = 8395 liter warm water. 8395:250= 33,58 m3 gas dat ik per jaar bespaar, voor een persoon. Met een gemiddelde prijs van 81 cent is dat 33,58 x 0,81= €27,20 (afgerond).

Is het de moeite waard?

Het korte antwoord; ja. Het lezen van dit artikel kost je waarschijnlijk meer tijd, dan het bestellen en aansluiten van de douchekop. Wachttijd niet meegerekend 😉

De douchekop kostte mij €24,99 (normaal €30,99). Je hebt de douchekop dus in een jaar eruit. Want je bespaart namelijk ook nog ongeveer €6,63 aan water per jaar.

Dan heb ik het natuurlijk alleen over financieel gehad. Voor het milieu bespaar je per persoon per jaar;

  • 8395 liter water (kostprijs water= €6,63 (0,79 cent per m3)
  • 33,58 m3 gas

Kortom het is zeker de moeite waard om je douchekop te vervangen. Het aansluiten is niets meer dan de oude losdraaien en de nieuwe aansluiten en klaar.

Veel plezier en namens de natuur; bedankt.

Leave a Comment