Kokospotgrond; milieuvriendelijke potgrond?

Is kokospotgrond nou echt zo milieuvriendelijk? Nu het tuinseizoen begonnen is, is het tijd om te kijken hoe we op het gebied van (pot)grond milieuvriendelijk kunnen zijn.

Wat is potgrond?

Iedereen heeft gehoord van potgrond, maar als ik vraag wat zit er in potgrond? Weet jij dan het antwoord? Ik wist het in elk geval niet precies.

Potgrond is een verzamelnaam voor alle soorten grond, die in een pot kunnen en waar planten in kunnen groeien. Verder is de aarde lichter (qua gewicht) dan tuinaarde. Dit omdat het gebruikt wordt in potten en bakken, dan is het fijn als het iets minder zwaar is. Als laatste heeft potgrond het voordeel dat wortels gemakkelijker kunnen wortelen. Dit heeft te maken met de dichtheid van de aarde.

Wat is dat eigenlijk precies, potgrond? Potgrond is een samengesteld mengsel van grondstoffen, dat bedoeld is om planten zo goed mogelijk te laten groeien. Er worden plantenvoedingsstoffen voor zo’n 6 tot 8 weken groei aan toegevoegd.

Consumentenbod

Samenstelling van potgrond

Er is een aantal basiselementen waar iedere potgrond uit kan bestaan;

Zwartveen (of tuinturf)
Witveen (of Baltisch veen)
Kalk
Meststoffen

Bron: Pokon.nl

Kalk en meststoffen zal ik hier verder niet bespreken, dit omdat zij op het milieu zeer weinig impact hebben. Beide zijn stoffen die uit zichzelf voorkomen in de natuur en zelfs belangrijk zijn voor de bodem. Veen daarentegen kent nogal wat nadelen.

Het gevaar van veen

Veen is een natuurproduct dat door de aarde gemaakt wordt. De veenlaag bestaat uit dode plantenresten en kan wel 10 000 jaar nodig hebben om te ontstaan. Hierdoor is het vanzelfsprekend dat we er zuinig mee om moeten gaan.

Het grootste nadeel van veen komt (letterlijk) aan het licht bij het afgraven van veen. De Keuringsdienst van Waarde maakte er een hele aflevering over.

kokospotgrond

Alternatieven voor potgrond

Als eerst ga ik kijken naar wat er op de markt is. Hierbij ga ik niet kijken naar het merk of de prijs, maar naar de samenstelling. Kortom; wat zit er in de zak (pot)grond?

  • Biologische potgrond
  • Oude potgrond met compost er door
  • Kokosgrond

Biologische potgrond bevat helaas meestal ook gewoon veen. Alleen dan aangelengd met compost of andere hernieuwbare grondstoffen. Aangezien er nog steeds veen doorheen zit, soms wel meer dan 50% valt het voor mij direct af.

Dat is allemaal mooi en aardig, maar ook de bio-potgrond bestaat nog steeds grotendeels uit veen, zegt Sjef Staps, projectleider duurzame ontwikkeling bij het Louis Bolk Instituut, onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. En veen is, net als aardolie, een eindige grondstof. 

Bron: Trouw

Oude potgrond met compost klinkt al beter. Alleen om aan oude potgrond te komen, moet ik nog steeds potgrond kopen. Natuurlijk is dit net als Bio potgrond met keurmerk (let daarop), beter dan pure potgrond. Maar nog lang niet ideaal vanwege het gebruik van grond waar veen in zit.

Kokospotgrond lijkt het enige echte duurzame alternatief te kunnen zijn. Lijkt ja, omdat je met het vervoer zit van de grondstoffen. De grondstoffen voor de kokospotgrond komen namelijk van ver, meestal uit India of Sri Lanka. Kokospotgrond is gemaakt van restafval van kokosnoten. Hierdoor wordt er dus niets extra’s verbouwt of kapot gemaakt. Dat is weer gunstig.

Vervoer draagt over het algemeen ongeveer 6% bij aan de totale co2-uitstoot van een product. (Helaas kan ik nergens meer de bron vinden, heeft iemand die toevallig?) Hierdoor valt het land van herkomst qua impact op het milieu nog wel mee. Dan blijft er over dat het een product is dat redelijk wat energie kost om te maken en te vervoeren. Absoluut niet positief, echter zijn er voor het gebruik van stroom wel duurzame alternatieven; groene stroom. Zolang er duurzame energie gebruikt wordt, is kokosgrond nog altijd beter dan veengrond. Bekijk de video maar van de Keuringsdienst van Waarde, om te zien hoe slecht veen is.

Officiële keurmerken

Voor potgrond/tuinaarde zijn er volgens Milieucentraal verschillende keurmerken. Op de website van Milieu centraal zie je een overzicht van alle keurmerken en kan je meer lezen over de betreffende keurmerken.

Sommige keurmerken zeggen dat ze de afgegraven grond weer bewerken, zodat er nieuw veen kan groeien. Klinkt supermooi. Alleen bedenk dat veen vele duizenden jaren nodig heeft om te groeien… Het is dus vooral een mooi verhaal om jou hun product te laten kopen.

Kokospotgrond eigen ervaring ermee

Dit seizoen heb ik kamille in een bak geplaatst waarin uitsluitend kokosgrond zit. De kamille is opgetrokken in gewone potgrond. Ik had toen simpelweg nog niet de kokospotgrond. De eerste twee weken gaan goed. De kamille groeit en begint nu te bloeien. Zie foto’s onderaan dit bericht.

Komende tijd zal ik dit stukje bijwerken, met een update over mijn ervaringen omtrent kokospotgrond.

Conclusie:

Helaas is er weinig duurzame keuze als het aankomt op potgrond. Natuurlijk kan je zelf compost gaan maken of een wormenbak nemen. Echter levert dit voor de meeste mensen niet genoeg compost op om je tuin/planten te voorzien van potgrond. Tevens dien je compost ook nog te mengen met oude potgrond, omdat het anders te geconcentreerd is.

Kokospotgrond is op dit moment het enige alternatief zonder veen. Echter is het begin juli 2020 moeilijk te verkrijgen voor een lage prijs. De Action lijkt gestopt met de verkoop ervan. De pakjes die ik gekocht had kostte daar net geen 90 cent per stuk. Doordat ze niet meer bij de Action te koop zijn kom je uit bij de ‘duurdere’ winkels. Bij Bol.com kost hetzelfde pakje €12,95. Er zijn meerdere varianten bij bol.com hierdoor zijn er ook iets goedkopere opties, maar nog steeds een stuk duurder dan die van de Action.

Desalniettemin is het op dit moment het beste alternatief voor potgrond waar veen in zit.

Kokos potgrond bij bol.com

Leave a Comment